Info
Met hamsterscaping creëer je een natuurlijke leefomgeving voor jouw hamster in een ruim verblijf. Dit stimuleert het natuurlijke instinct van de hamster wat weer bij zal dragen aan de gezondheid en het welzijn van de de hamster.
Waarom hamsterscaping?
De belangrijkste reden om met hamsterscaping aan de slag te gaan, is het creëren van een omgeving waar je hamster zich veilig en geborgen voelt, voldoende beweegruimte heeft en zijn natuurlijke gedrag kan volgen door te graven en te ontdekken.
Daarnaast voorkomt het Stereotype gedrag.
Wat heb je nodig?
Het verblijf
Een ruim verblijf zodat je hamster voldoende beweegruimte heeft. De geadviseerde maat voor een dwerghamster is 80 x 35 x 40 cm (2800 cm2) of 70 x 40 x 40 (2800cm2) en voor een Syrische hamster is dit 100 x 50 (5000 cm2), maar in de praktijk zien we dat een Syrische hamster meer baad hebben bij 120 x 50 x 50 (6000 cm2). Hoe groter hoe beter natuurlijk!
Voor hamsterscaping gaat de voorkeur naar een glazen bak bijvoorbeeld een aquarium of een bincage. Met een tralie kooi worden de mogelijkheden van hamsterscaping flink beperkt.
Bodembedekking
Vooral graven geeft de hamster voldoening en een veilig gevoel. Dit kan het beste in een bodemlaag van min. 15/20 cm hoog. Niet alles hoeft even hoog werk gerust in lagen.
Met verschillende soorten bodembedekking kun je verschillende gebieden creëren in het verblijf. Dit bied variatie in geur en structuur.
Veel gebruikte bodembedekking zijn onder andere:
- Cotton ‘N cotton
- Hennepvezel
- Houtvezel
- Carefresh
- Biologische humus
- Zand

- Kokos
- Mos
- Hooi

Accessoires
Een hamsters zijn instinctieve prooidieren en vinden het niet prettig om open en bloot door een verblijf te lopen. Zorg daarom voor genoeg beschutting en voldoende verstop plekjes. Dit kan met:
- Huisjes
- Takken
- Tunnels
- Wilgenbruggen
- Knaagmateriaal
- Speeltjes
- Loopwiel
- Zandbak
- Nestmateriaal
Maak het uitdagend zo heeft je hamster iedere dag genoeg te doen.

Huisjes
Huisjes zijn onmisbaar in het verblijf van je hamster. Het geeft ze beschutting en een plekje om zich in terug te trekken.
Er zijn een heleboel verschillende soorten huisjes in allerlei verschillende maten en gemaakt van verschillende materialen.
Ik raad aan om minstens 2 huisjes in het verblijf van je hamster te plaatsen. Hamsters vinden het namelijk fijn om hun slaapplaats te scheiden van hun voedselvoorraad en hun toilet.
Als je gebruik maakt van een huisje zonder bodem is dit een mooi begin voor je hamster om te gaan graven, maar ook huisjes met een dichte bodem vinden ze heerlijk.
Takken
Een leuke toevoeging aan een natuurlijke uitstraling zijn takken er zijn tegenwoordig een hele hoop takken te koop in dierenwinkels die geschikt zijn voor in je hamsterverblijf bijvoorbeeld een gezandstraalde wijnrank. Dit ziet er niet alleen heel natuurlijk uit,
maar het geeft je hamster ook leuke klimmogelijkheden. Het is bij het plaatsten van takken in je verblijf wel van belang dat je zorg dat deze stevig staat zodat deze niet zomaar kan omvallen.
Wilgenbruggen
Een wilgenbrug is heel veelzijdig. Het is een slaaphuisje, een speeltoestel en knaagmateriaal. Je hebt ze ook in allerlei soorten en maten. Je kunt hem buigen zoals je zelf wilt en gebruiken voor verschillende dingen.
Ik gebruik ze voornamelijk als bruggen en voor het scheiden van verschillende gedeeltes in het verblijf.
Waar je wel op moet letten als je de wilgenbrug op zijn kant wilt zetten is dat er geen openingen tussen de takken zitten.
De pootjes van je hamster kunnen hier in blijven hangen, met een gebroken pootjes als gevolg.

Tunnels
De meeste tralie kooien hebben buizen waar je hamster doorheen kan klimmen, maar ook ik een aquarium of bincage kun je op een leuke manier gebruik maken van tunnels en buizen. Je kunt namelijk met Ferplast buizen onder de bodembedekking werken. Dit Benaderd de natuurlijke leefomgeving van de hamster. In het wild graven hamsters allerlei gangen en kamers om in te leven.
Ook kun je Kurktunnels gebruiken in je verblijf deze zien er erg mooi en natuurlijk uit en bieden nog meer verstop plekjes voor jouw hamster.

Knaagmateriaal
De tanden van hamster groeien door. Dat betekend dat de hamsters hun tanden moeten slijten anders kunnen ze problemen met hun tanden krijgen. Tanden die te lang zijn geworden kunnen door het gehemelte heen groeien of door de lipjes en zelfs de neus. Dit is bijzonder pijnlijk voor de hamsters en zorgt er ook voor dat ze niet meer kunnen eten. In het ergste geval kunnen ze helemaal niet meer eten. Je merkt dan dat je hamster erg mager wordt. Hij wil zijn eten wel aannemen en is er ook heel blij mee, maar eet het vervolgens niet op.
Omdat een kalksteen nogal omstreden is, is het beter voor een verantwoorde oplossing te kiezen, zoals bijvoorbeeld knaaghout: Wilg en/of Linde. Knaaghout benaderd ook de natuurlijke knaagmanier van de hamsters in het wild. In het wild knagen ze immers ook niet snel op stenen.
Het is niet zo dat hamster de hele dag door moeten knagen. Een hamster knaagt alleen als hij behoefte heeft om te knagen en als het nodig is.
Speeltjes
Een hamster is een nieuwsgierig en druk beestje en heeft dan ook veel uitdaging nodig in zijn verblijf. Dit kan naast een uitdagende inrichting ook door speeltjes toe te voegen aan je verblijf.
Een hamster is met name in de avond, nacht en in de ochtend heel actief. Echt spelen doen de dieren niet, maar ze zijn wel heel onderzoekend ingesteld. Niet alle hamsters zijn goede klimmers let daarom goed op dat klimspeeltjes wel veilig zijn. Dat houdt in dat ze niet te hoog moeten hangen en grip moeten geven.
Wilgenballen geven ook een goede uitdaging hier kan je wat te eten of een snack instoppen, dan moet de hamster moeite doen om er bij te komen. Deze uitdagingen vinden ze leuk en helpt tegen verveling.
Boomstamtunnels zijn leuke houten boomstammetjes, die van binnen hol zijn. Heerlijk om mee te spelen, lekker doorheen te lopen en natuurlijk aan te knabbelen. Dankzij dit leuke activiteiten speeltje houdt je hamster actief en gezond.

Loopwiel
Een loopwiel is onmisbaar in een hamsterverblijf. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van je hamster en draagt het bij aan een goede gezondheid. Het is echter wel van belang dat deze de juiste maat heeft. Als een loopwiel te klein is zal de rug van de hamster kromgroeien en zal dit nare klachten met zich meebrengen.
voor dwerghamsters is het advies van een loopwiel met diameter van min. 20 cm en voor een Syrische hamster is dit een diameter van min. 28 cm.
Nest materiaal
Naast een loopwiel en bodembedekking is nestmateriaal één van de belangrijkste dingen in een hamsterverblijf! Je hamster heeft zacht nestmateriaal nodig om zijn bed mee te maken.
Let op! Gebruik hier geen hamsterwatten voor deze zijn gevaarlijk.
De volgende materialen zijn veilig om te gebruiken:
- Wc-papier
- Keukenrol
- Kokosvezel
- Hemp
- Hooi
- Mos

Zandbak
Een leuke toevoeging aan je verblijf is een zandbak met chinchilla zand. Je kunt een bakje in het verblijf neerzetten, maar je kan er ook een hele hoek voor creëren. Hamsters vinden het heerlijk om eens in de zoveel tijd in het zand te badderen zo houden ze hun vacht mooi schoon en zacht. Het zandbakje vul je met Chinchilla zand dit heeft een schurende en reinigende werking.
Het is dus erg nuttig en het is ook nog eens erg leuk om te zien hoe hamsters zich er in wassen door middel van rollen.
De voordelen van een zandbak:
- Bevorderd natuurlijke gedrag
- Ontvettende werking op de vacht
- Schurende werking
- Werkt verkoelend in de zomer
- Anti-parasitair
LET OP: Bij veelvuldig gebruik kan er irritatie van de huid en ogen ontstaan. Als dit het geval is dient het zandbakje uit het verblijf te worden verwijderd.
