Gezondheid

Vlooien

Symptomen
  • Jeuk
  • Kale plekken
  • Veel krabben
  • Huid irritaties
Hamsters kunnen last krijgen van vlooien. Al gebeurt dit niet vaak. Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed. Vlooien veroorzaken niet alleen jeuk en daardoor huidklachten en irritatie bij een hamster. Grote hoeveelheden vlooien op een hamster kunnen leiden tot bloedarmoede. Het kan zelfs voorkomen dat hamsters allergisch zijn voor het speeksel van een vlo, waardoor deze ze ernstige huidaandoening kunnen krijgen. Het is dus heel belangrijk de vlooien zo goed mogelijk te bestrijden.
Hoe controleer je of jouw hamster vlooien heeft?
Vlooien zijn relatief grote parasieten die met het blote oog zichtbaar zijn. Om te controleren of uw hamster vlooien heeft, kunt je met twee vingers voorzichtig de haren van jouw hamster scheiden om de haaraanzet te kunnen bekijken. Zie je een snel bewegend, zwart beestje? Als dat zo is dat heeft jouw hamster hoogstwaarschijnlijk vlooien.

Wees u ervan bewust dat de vlooien op huisdieren kunnen overgaan op mensen. Uw hamster heeft de vlooien waarschijnlijk gekregen van andere huisdieren in uw huis. Om vlooien uit te roeien zult u alle huisdieren op hetzelfde moment moeten behandelen.

Let op! Het kan gevaarlijk zijn om voor alle huisdieren hetzelfde vlooienmiddel te gebruiken. Let op! Je kunt niet zomaar één soort vlooien middel gebruiken op ieder huisdier. Controleer de bijsluiter of de verpakking daarom altijd goed. Als er niet op vermeld wordt dat het veilig is voor andere huisdieren, gebruik het dan niet voor andere dieren dan het dier waarvoor het bestemd is. Om zeker te zijn is het verstandig om voor elk huisdier een gepaste vlooienbehandeling te kopen.
Om te voorkomen dat uw hamster weer last krijgt van vlooien, is het van belang om ook zijn verblijf grondig schoon te maken. U kunt hiervoor een speciaal desinfecteermiddel voor hamsterkooien gebruiken om er zeker van te zijn dat alle vlooien en hun eitjes zijn uitgeroeid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *