Gezondheid

Warm de winter door

Al is het bij ons in de woonkamers lekker warm en zullen de knaagdieren niet snel wat meekrijgen. Toch veranderd ook het klimaat bij ons in huis. De dieren krijgen de kortere dagen ook mee en kan bijvoorbeeld de Russische Dwerghamster zelfs een wintervachtje krijgen. De Syrische hamster krijgt bij een temperatuur lager dan 17 graden een seintje van zijn lichaam om in winterslaap te gaan. Als de temperatuur van het diertje constant laag blijft dan kan hij daadwerkelijk in winterslaap gaan. Niet schrikken! Het kan eruit zien alsof je diertje is overleden. Mocht je, je hamstertje in winterslaap aantreffen maak hem dan zachtjes wakker en breng hem op temperatuur.
Net als bij ons verbruiken knaagdieren meer energie om zich warm te houden. Knaagdieren hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van c.a. 38 graden. De meeste huishoudens hebben de kachel in de nacht op 17 graden staan en dat is dus een behoorlijk temperatuurverschil voor de dieren. Er zijn bij koudere dagen verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je hamster lekker warm blijft.
Cosy Pod
De Cosy Pod heeft als groot voordeel dat deze tot wel 10 uur lang een prettige constante warmte afgeeft. Eenvoudig in de magnetron op te warmen en binnen een paar minuutjes klaar voor gebruik. Het meegeleverde hoesje isoleert en verspreid de warmte zeer regelmatig.

De Cosy Pod kan ook heel goed gebruikt worden voor jonge, oudere of zwakke dieren. Deze groepen hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur op pijl te houden. Dan kan de Cosy Pod uitkomst bieden.

Gebruik geen kruik! De rubberen kruiken zijn helaas niet knaagvast en kunnen snel te warm zijn. De metalen kruiken zijn veel te heet en moeten goed bedekt worden. Als de dieren zich door de bedekking heen bijten kunnen ze zich verbranden.

Bodembedekking
Geef je hamster een extra laag bodembedekking zo kan hij zich lekker warm ingraven en terug trekken van de kou. Cotton N Cotton is een lekkere warme bodembedekking voor de koude dagen.

Nest materiaal
Zorg voor een comfortabel bedje in een slaaphuisje, waar je hamster zich lekker warm in kan terugtrekken. Gebruik hiervoor echter geen hamsterwatten. Hier kan je hamster in verstrikt raken, je hamster kan stikken of zijn ledematen kunnen afgeknepen worden. Als je knaagdiertje een stuk van de watten inslikt, ontstaat er mogelijk ernstige verstopping in zijn darmkanaal. Ik gebruik zelf Ekoo Nest en Animal Dream en Joris No Smell Exotic N colours nestmateriaal. Wat ook goed werkt is toilet papier. Kijk voor meer info in de blog over nest materiaal.
Tip: Je kan ook een Hygrometer ophangen aan de kooi, zo kun je goed in de gaten houden hoe warm het in het hok is.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *