Algemeen

DIY deksel Ikea detolf

Er zijn veel vragen over hoe ik de deksel van mijn Ikea detolf heb gemaakt. Daarom heb ik besloten om het jullie in deze blog uit te leggen.
Meet altijd de afmetingen goed na voordat je begint!
Wat heb je nodig
 • 5 houten latten van 20 x 30 mm 156 cm
 • 1 MDF plaat 
 • schroeven
 • 4 scharnieren 
 • kippengaas met gaten van 1 cm x 1 cm
 • een nietpistool 
Stap 1
De zijkanten van de deksel heb ik gemaakt van een MDF plaat. Je kunt ook ander soort hout gebruiken dit is geheel eigen keus. Het is wel belangrijk dat je rekening houd met de dikte van de plaat, anders kom je later in de problemen met de afmetingen. Hieronder zie je hoe je ze platen op maat zaagt. Herhaal deze stap 2 keer, zodat je twee zijkanten hebt.
Stap 2
Als je de twee zijkanten opmaat hebt gezaagd kun je het frame in elkaar zetten. We beginnen met de achterkant van de deksel. Hier heb je 3 latten voor nodig, 6 schroeven en de zijkanten van het frame.
Stap 3
De klep van de deksel is het zelfde idee. Hier heb je 2 latten voor nodig, de 2 zijkanten van de deksel en 4 schroeven.
Stap 4
Nu we dat gedaan hebben kun je er voor kiezen om de deksel een likje verf te geven. Ik heb mijn deksel wit gemaakt, omdat mijn detolf ook wit. Als je hem hebt geverfd is het tijd voor het kippen gaas. Het gaas heb ik bevestigd aan de buitenkant van de deksel met een nietpistool.
Stap 5
Nu gaat we de deksel bevestigen aan het frame. Dit doen we door middel van 4 scharnieren. Als je deze stap hebt voltooid is de deksel klaar en kan je hem op de detolf plaatsen. Zoals je misschien wel weet heeft de Ikea detolf een soort aluminium skalet. Hier steunt de deksel op. Wil je de deksel maken voor een ander soort verblijf zul je na moeten denken over waar je de deksel op wilt laten leunen.
Eindresultaat
Vragen? Stuur mij gerust een bericht.

5 Comments

 • Rieneke

  Wat een goed idee om zo’n deksel te maken. En wat fijn dat je met ons deelt hoe jij die hebt gemaakt. Met dat deksel heb je net wat meer hoogte en kun je gemakkelijk in het hok komen.
  Wat ik mij nu afvraag is of deze sterk genoeg is voor als er een kat op springt. Hoe schat jij dat in? Wij hebben namelijk twee katten en onze dochters willen heel graag een hamster. Wij vinden het belangrijk dat er een kooi komt die voorziet in de behoeften van een hamster en groot genoeg is. Maar die ook niet te duur is. Zo kwam ik bij de Detolf uit en daarna ontdekte ik jouw DIY. Mijn enige twijfel is nu of die het gewicht van onze katten wel kan dragen en zo niet, hoe ik dat kan oplossen. Kun jij eens meedenken?

  • Phoenix

   You have done a good job reimagining this lid to fit the detolf, I’m sure many people will find it so helpful. Well done! It’s sad to see you have not credit the artist of the original design you adapted from though. Not including credit makes it seem like you have bad intentions so I hope to see credit added soon to assure that you are an honest person. It was designed by one of the hosts of the YouTube channel SomethingAnimal in 2019. Always credit original ideas! Keep up the good building work.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *