Huisvesting

Bodembedekking

De bodembedekking voor een hamster verdient aandacht. Zijn pootjes en luchtwegen zijn namelijk heel gevoelig en raken snel geïrriteerd. Daarom zijn veel gangbare bodembedekkers voor knaagdieren niet geschikt voor hamsters. Een goede bodembedekker is zacht en absorberend, zodat je hamster droge voetjes houdt. Graven geeft een hamster voldoening en een veilig gevoel. Dit kan het beste in een bodemlaag van min. 15 cm hoog voor dwerghamsters en 20 cm hoog voor Syrische hamsters. Niet alles hoeft even hoog werk gerust in lagen. Met verschillende soorten bodembedekking kun je verschillende gebieden creëren in het verblijf. Dit bied variatie in geur en structuur. Je kunt bodembedekking ook door elkaar heen mixen dit geeft vaak een verstevigd effect.

Soorten bodembedekking
Er zijn heel veel verschillende soorten bodembedekking te koop, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik heb de bodembedekking die ik gebruik of heb gebruikt hieronder op een rijtje gezet.

Joris No Smell Cotton N Cotton
Dit is een bodembedekker die ik nu gebruik en waar ik erg tevreden over ben. Je kunt deze bodembedekking mengen met andere bodembedekking zoals bijvoorbeeld hemp of hooi. Zelf meng ik het met hemp. Zonder mengen blijven de tunnels en holletjes ook mooi intact dus mengen is het niet nodig, maar kan wel mooi zijn.   Voordelen van Joris No Smell Cotton N Cotton
 • Stofvrij
 • Absorbeert heel goed
 • Zacht en warm
 • Tunnels blijven intact
 • Natuurlijke kleur
Chipsi Carefresh
Carefresh Bodembedekking is een bodembedekker gemaakt van cellulose-vezels. Deze cellusose-vezels zijn afkomstig uit Biologische teelt. Carefresh is erg zacht en absorbeert goed. Daarnaast is Carefresh in verschillende kleurtjes verkrijgbaar wat erg leuk is, omdat je het Hamster verblijf zo in elke gewenste kleur kunt inrichten.

Voordelen van Chipsi Carefresh

 • Stofvrij
 • Lekker zacht
 • Absorbeert heel goed
 • Biologisch afbreekbaar
 • Verschillende  kleuren
Joris No Smell Exotic N Kokos
De kokos is in zijn eentje niet geschikt als bodembedekking, omdat deze de bodem simpelweg niet geheel bedekt. Echter als toplaag is kokos heel leuk! Niet alleen mooi om te zien, maar absorbeert ook goed en is schimmelwerend. Ik vind kokos onwijs mooi staan de kleur van de kokos combineert prachtig met bijvoorbeeld mos. Ik strooi ook elke avond eten door de kokos zodat mijn hamster zijn eten moet zoeken. De zaadjes vallen door de kokos op de bodembedekker eronder en de dieren moeten zich een weggetje door de kokos wurmen om erbij te komen. Dit stimuleert weer het natuurlijke gedrag van de hamster.

Voordelen van Joris No Smell Exotic N Kokos

 • Stofvrij
 • Natuurlijke uitstraling
 • Absorbeert heel goed
 • Schimmelwerend
Kokosvezel Humus
De Kokosvezel-Humus is een mengsel van Kokosvezel en Humus. Kokosvezel is een luchtige bodembedekker en is leuk voor hamsters om in te graven. De tunnels blijven echter niet intact. De kokosvezel is ook erg geschikt als ondergrond voor verse plantjes. Deze kunnen er goed in wortelen. Let wel deze ondergrond kan vochtig zijn. Het is daarom af te raden het te combineren met hout in verband met schimmelvorming.
Ik gebruik de humus meestal in een klein gedeelte van het verblijf zodat er een soort variatie ontstaat in bodembedekkers, maar je zou het eventueel ook als enigste bodembedekking kunnen gebruiken.

Voordelen van kokosvezel-Humus

 • Stimuleert graafgedrag
 • Goedkoop
 • Te gebruiken als ondergrond voor plantjes
Mini hemp
Mini-Hemp wordt gemaakt van de fijne houtkern van vezelhennep. Mini-Hemp bezorgt dieren een hygiënische en comfortabele leefomgeving. Dankzij de natuurlijke sponswerking van hennephout worden vocht en geurtjes beter opgenomen. Ammoniak wordt door hennepstrooisel specifiek gebonden en geabsorbeerd. Ik combineer mini hemp altijd met de cotton N cotton als bodembedekking. Ik vind dit persoonlijk de lekkerste combinatie.

Voordelen van mini hemp

 • Stofvrij
 • Absorbeert goed
 • Goedkoop

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *