Gezondheid

Gezondheid

Het goed in de gaten houden van de gezondheid van je hamster is een belangrijke verantwoordelijkheid die je hebt als eigenaar van een hamster. Hamsters worden anderhalf tot drie jaar oud. Wanneer je hamster oud is, is er soms niets wat je kunt doen om hem te redden.

Hamsters zijn daarnaast vatbaar voor een aantal andere ernstige aandoeningen die genezen kunnen worden. Je moet altijd met je hamster naar de dierenarts gaan als je vermoedt dat je hamster ziek is.

De dierenarts zal je zeker kunnen vertellen hoe het ervoor staat met de gezondheid van je hamster.

Het gedrag van je hamster in de gaten houden
Het is belangrijk om elke dag tijd met je hamster door te brengen zodat je zijn normale gedrag kent. Een verandering in het gedrag van je hamster kan een teken zijn dat er iets mis is met de gezondheid van je hamster. Als je niet regelmatig tijd met je hamster doorbrengt, dan valt het je misschien niet op als je hamster zich ineens erg anders gedraagt.

Bouw een routine op, zodat je elke dag op hetzelfde tijdstip tijd doorbrengt met je hamster. Dit zal je helpen om te wennen aan het gedrag van je hamster tijdens hetzelfde deel van de dag.

Houd de eetgewoonten van je hamster in de gaten
Een gezonde hamster eet tijdens zijn dag op regelmatige tijdstippen. Hamsters slapen overdag, maar zullen tussendoor regelmatig wakker worden om te eten of te drinken.

Als je hamster minder eet dan normaal, maar nog wel iets eet, houd de komende twee dagen dan goed in de gaten hoeveel hij eet.

Als je hamster helemaal stopt met eten, ga dan direct met hem naar de dierenarts.

Houd in de gaten hoe actief je hamster is
Hamsters zijn normaal erg actief, vooral ’s nachts. Je hamster zal het grootste deel van de dag waarschijnlijk slapen, dus maak je geen zorgen als je hamster overdag veel slaapt. Als je hamster de hele tijd suf lijkt te zijn en niet wil spelen, dan is er waarschijnlijk iets mis.

Als je hamster ineens minder actief en speels is dan dat hij eerst was, houd hem de komende paar dagen dan goed in de gaten.

Als je hamster niet weer zo actief wordt als hij normaal is, ga dan met je hamster naar de dierenarts.

Kijk of je hamster diarree heeft
Natstaart is een veelvoorkomende ziekte bij Syrische hamsters die gepaard gaat met diarree. Het kan erop wijzen dat je hamster een zeer ernstige infectie heeft.Kijk of er onderaan de staart van je hamster een natte slijmachtige stof zit.
Je hamster heeft wellicht natstaart als hij diarree heeft, minder eet en minder actief is. Natstaart kan binnen 48 uur dodelijk zijn. Daarom moet je direct actie ondernemen en naar de dierenarts gaan.

Als je dierenarts vaststelt dat je hamster natstaart heeft, dan kan hij of zij antibiotica of een middel tegen diarree voorschrijven, of je hamster vocht toedienen.

Kijk naar de huid van je hamster
Veranderingen aan de huid van je hamster kunnen duiden op problemen met zijn gezondheid. Let vooral op tekenen van een infectie, zoals roodheid, zwellingen en abcessen.
Een rode, schilferige huid kan een teken van een infectie of andere huidaandoeningen zijn.

Controleer op uitdroging door het losse vel (het nekvel) over de schouders van de hamster omhoog te trekken. Laat het los en het zou direct weer naar beneden moeten veren, wat normaal is. Als je hamster uitgedroogd is blijft het vel als een soort van punt omhoog staan. Dit is een ernstig symptoom en je moet je hamster direct door een dierenarts laten onderzoeken.

Je hamster krabt zich wellicht vaker als hij een huidprobleem heeft. Daardoor kun je merken dat je hamster iets aan zijn huid heeft. Je hamster kan echter ook een infectie krijgen als hij aan zijn huid krabt.

Kijk naar de vacht van je hamster
Normaal zou een hamster een volle, glanzende vacht moeten hebben. De vacht van je hamster wordt dunner naarmate hij ouder wordt. Dit is normaal. Als je hamster echter ineens veel haar verliest, dan kan hij ziek zijn.

Als je hamster op zijn buik en rondom zijn staart natte, klittende haren heeft, dan kan dit duiden op een infectie.

Kijk naar de snuit, bek en ogen van je hamster
Let vooral op een loopneus, rode of ontstoken ogen en opgezwollen wangen.

Hamsters krijgen vaak een loopneus wanneer ze ziek zijn en worden bijzonder snel verkouden. Een verkoudheid is meestal niet iets wat fataal is, maar als de verkoudheid aan blijft houden moet je met je hamster naar de dierenarts gaan.

Je hamster heeft wangzakken om voedsel in rond te dragen. Als je merkt dat deze wangzakken lange tijd vol lijken te zitten, dan zijn ze wellicht geïnfecteerd.

 

  • Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.
  • Neem wanneer je naar de dierenarts gaat een gedetailleerde lijst mee van symptomen en gedrag dat je opgevallen is. Dit kan de dierenarts helpen om mogelijke ziekten uit te sluiten.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *