Gezondheid

Winterslaap of Torpor

Er bestaan een aantal misverstanden over de winterslaap van een hamster. Allereerst is het belangrijk om te weten dat alleen de Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, in diepe slaap kan belanden. De Russische dwerghamster past zich op z’n eigen manier aan. Daarover later meer. Temperatuur is de belangrijkste factor voor de Syrische hamster. Wanneer het te koud wordt buiten of in de omgeving van de goudhamster raakt hij in een soort coma. Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap. Je vindt je hamster dan half opgerold op z’n zij met uitgestoken voorpootjes. Zijn hartslag daalt en zijn lichaamstemperatuur neemt af tot wel 5 graden Celsius. Doordat de hamster zo koud aanvoelt denken sommige eigenaren dat hun hamster is overleden. Ook eet en drinkt hij niet meer.
Hoe kunt je nou checken of je hamster een winterslaap houdt? Wanneer een hamster is overleden wordt het lijfje stijf en hard. Ook treedt er op den duur een vieze lucht op. Tijdens de winterslaap is dit niet het geval. Je kunt de Syrische hamster voorzichtig oppakken en zachtjes een klein stukje uitrollen. Wanneer u de pootjes aait of aan de snorharen voelt geeft de hamster reflexen, al zijn deze heel traag.

Tip: zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur niet lager is dan 18 graden Celsius om te voorkomen dat de Syrische hamster in winterslaap valt. Houdt met het plaatsen van het hok rekening met temperatuur en zonlicht. Een nachtdier heeft altijd een donker verstopplekje nodig.
Hoe lang duurt de winterslaap van een Syrische hamster?
De winterslaap van een Syrische hamster kan wel een week duren. Met een beetje geluk is de hamster in z’n warme nestje in slaap gevallen. Echter kan hij zo onverwachts in slaap vallen dat hij z’n veilige huisje niet haalt. Als je hamster al ouder is, ziek, verzwakt of niet genoeg weegt kan de winterslaap schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Is je hamster overvallen door een lange winterslaap? Dan kunt u hem voorzichtig wakker maken door hem langzaam op temperatuur te laten komen. Neem de hamster in uw handen en zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur minstens 18 graden Celsius is. Maak je hamster nooit abrupt wakker!

Wist je dat… de lichaamstemperatuur van de hamster normaal gelijk is aan uw eigen lichaamstemperatuur? Wanneer de hamster in winterslaap valt daalt zijn temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius naar slechts 5 graden Celsius

De Russische Dwerghamster en een winterslaap
De dwerghamster is niet gevoelig voor de winterslaap, maar het knaagdiertje gaat wel een heel ander proces door. De kleine hamster krijgt namelijk een echte wintervacht, zelfs wanneer hij binnen als huisdier leeft. Binnen enkele weken is de Russische dwerghamster volledig getransformeerd van zomervacht naar wintervacht en van grijs naar wit! Sommige dwerghamsters worden zelfs helemaal spierwit. Daarnaast zijn de haren van de wintervacht langer en donziger zodat de hamster beter bestand is tegen de kou. Het veranderingsproces begint meestal bij de oogjes en op de kont, daar zult je de eerste lichte haartjes zien. Ook vindt je meer haren in het verblijf en vooral in het nest. Langzaam maar zeker verdwijnen de donkergrijze haren in de vacht van je hamster en maken deze plaats voor de speciale wintervacht. Het kan echter gebeuren dat het proces halverwege stopt en u een gekke gevlekte hamster heeft. Dit kan verder geen kwaad.

De Russische dwerghamster leeft sterk op instinct. Hij leeft bij je thuis net zoals hij in Siberië zou doen. Naast de verandering van de vacht neemt meestal ook het gewicht van de hamster af. Hij eet minder en maakt vaak een warm nest waar hij zich lang in kan verstoppen. In Siberië, het oorspronkelijke leefgebied van de Russische dwerghamster, kan het in de wintermaanden maar liefst -70 graden is. Bij deze weersomstandigheden kruipt de hamster in z’n hol diep onder de grond en leeft dan van de voedselvoorraad die hij in de zomer- en herfstmaanden bij elkaar heeft gezocht. De dat de transformatie van de dwerghamster gekoppeld is aan het weer en de temperatuur gekoppeld, maar dit is niet de reden dat uw kleine vriend weet dat het tijd is voor z’n wintervacht. De hamster houdt namelijk de lengte van de dagen in de gaten en reageert op de hoeveelheid licht. Hierdoor begint hij soms in de zomer al met het wisselen van zijn vacht. Anders heeft de dwerghamster nooit op tijd zijn winterjas klaar voor de extreme weersomstandigheden. In Siberië kan het weer namelijk plotseling omslaan. Naast dat de wintervacht dikker is, is wit ook de ideale schutkleur tijdens de Siberische wintermaanden.

Wist je dat… de Russische dwerghamster de enige hamstersoort is die zelfs in gevangenschap een wintervacht kan krijgen? De Engelse benaming van de Russische dwerghamster is dan ook ‘winter white dwarf’, door zijn bijzondere winterjas.

Torpor
Om toch energie te besparen in de winter heeft de Russische dwerghamster een eigen methode ontwikkeld die torpor wordt genoemd. In feite is het een aanpassing in de dagelijkse routine die als rustperiode wordt gebruikt. In plaats van winterslaap wordt torpor ook wel winterverlamming genoemd. De hamster kan alleen torpor krijgen als de dagen korter worden en wanneer hij te weinig voedsel krijgt. De dwerghamster verlaagt tijdens deze rustperiode zijn lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden Celsius naar 20 graden Celsius en gaat stilletjes zitten of liggen met z’n oogjes dicht. Ook daalt de hartslag en ademhalingsfrequentie. Hierdoor verlaagt de kleine hamster zijn stofwisseling met 30% tot 40%. In de natuur begint het proces net voor zonsopgang, ongeveer dertig minuten tot een uur van tevoren, en duurt zo’n vier tot negen uur. Als de weersomstandigheden niet veranderen kan het proces zich vaker herhalen. Torpor staat in tegenstelling tot de winterslaap los van omgevingstemperatuur en wordt alleen veroorzaakt door minder licht. Worden de dagen weer langer dan stopt het proces vanzelf.

Waaraan merkt je dat je hamster torpor heeft? Je hamster beweegt niet tot nauwelijks en hij voelt kouder en slap aan. De dwerghamster eet en drinkt minder dan normaal en kan hierdoor afvallen. Ook is de hamster door de tijdelijke ‘verlamming’ niet goed wakker te krijgen. Als je dwerghamster plotseling in torpor raakt kan het lijken of hij aan het overlijden is. Naast de koudere lichaamstemperatuur zal de hamster wat gaan beven. Voor sommige eigenaren is dit geen prettig gezicht, zeker niet als u niet direct de link legt met de winterverlamming.

Tip: als je dwerghamster torpor krijgt kunt je hem het beste oppakken en in je handen houden. Zo kun je, je hamster geleidelijk opwarmen.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *