Gezondheid

Natstaart bij Syrische hamsters

Natstaart, ook bekend als “wet tail disease” is een ziekte die soortspecifiek is voor de Syrische hamster. Jonge hamsters in de leeftijd tussen drie en acht weken zijn het meest gevoelig, hoewel de ziekte in principe op alle leeftijden kan optreden.

Wat is natstaart?
Als een hamster besmet is met natstaart duurt het gemiddeld een week voordat het dier ziek wordt. Deze incubatietijd kan tot twee weken oplopen. Een hamster met natstaart krijgt een ernstige, stinkende, waterige diarree, soms met bloed bijmenging. Het dier is ernstig ziek, sloom en eet en drinkt weinig tot niets meer. Kenmerkend is dat de achterkant van hamster helemaal nat is, dus niet alleen wat diarree rond de anus. Soms wordt de diarree voorafgegaan door een korte periode van prikkelbaarheid, bijterigheid of geïrriteerdheid.

Door de ernstige diarree raakt een hamster met natstaart al snel uitgedroogd. Als eigenaar kun je dit merken door naar de huid van je hamster te kijken. Als je een plooi van de huid optilt, moet die normaal vrijwel meteen weer terug schieten. Als een hamster echter uitgedroogd is blijft die plooi een tijdje staan.

Het sterftepercentage is zeer hoog: zonder behandeling sterft 90% van de zieke dieren. De dieren overlijden meestal binnen 1 tot 3 dagen nadat de diarree is begonnen. De belangrijkste doodsoorzaak is uitdroging. Ook met de juiste, intensieve behandeling is de sterfte nog hoog: rond de 50%.

Als een hamster de infectie overleeft kunnen er nog verschillende ernstige complicaties optreden. Bekend zijn onder andere een verstopping van de dunne darm, buikvliesontsteking en rectumprolaps (een aandoening waarbij een stuk darm binnenstebuiten uit de anus steekt). Als er geen complicaties optreden en de hamster de ziekte overleeft worden er antistoffen aangemaakt, waardoor het dier levenslange immuniteit tegen natstaart ontwikkelt.

Mijn hamster heeft natstaart wat nu?
Als je bij een hamster natstaart vermoedt is het belangrijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan, zodat een goede behandeling ingesteld kan worden. Hoe eerder dit gebeurt, hoe groter de kans dat de hamster het overleeft. De behandeling van natstaart is vrij intensief. De belangrijkste onderdelen ervan zijn antibiotica en het tegengaan of opheffen van de uitdroging. Verder zijn aanvullende maatregelen als een strenge hygiëne en quarantaine van zeer groot belang.

Voor het herstellen van de vochtbalans zijn speciale vloeistoffen verkrijgbaar die via de mond gegeven kunnen worden, maar beter is het om vloeistof per injectie toe te dienen. De beste vloeistof om hiervoor te gebruiken is zogenaamde Ringer-lactaat oplossing. Dit is een infuusvloeistof die naast vocht ook de belangrijke zouten bevat die bij diarree verloren gaan. Het toedienen kan onderhuids of in het buikje. De laatste methode zal door de dierenarts gedaan moeten worde. Ondanks deze therapie moet men er toch rekening mee houden dat nog een aanzienlijk deel van de hamsters de ziekte niet zal overleven.

Ook is het zeer belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne. Het verblijf van de besmette hamster moet iedere dag worden schoongemaakt, om te voorkomen dat het dier zichzelf opnieuw besmet. Ook moet een besmette hamster strikt gescheiden worden gehouden van niet besmette dieren. Dus een besmette hamster op een andere kamer, met eigen materialen, deze als laatste verzorgen en alleen aanraken met handschoenen.

Als een hamster aan natstaart is overleden is het belangrijk het verblijf zeer grondig te reinigen en te desinfecteren. Aangeraden wordt eerst een grondige reiniging met een sopje, vervolgens desinfectie met chloor, en daarna minimaal anderhalf a twee maanden leegstand. In deze tijd mogen er ook geen nieuwe hamster inkomen.

Preventief is het belangrijk een nieuwe hamster eerst minimaal twee weken in quarantaine te houden. Ook maakt het veel verschil waar je een nieuwe hamster koopt; als je een betrouwbare fokker hebt is de kans veel kleiner dat je een besmette hamster binnenhaalt. Verder zijn natuurlijk een goede voeding, regelmatig het verblijf verschonen en het voorkomen van overbezetting essentieel.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *