Gezondheid

Tanden

De tanden van een hamster zijn erg belangrijk omdat het grootste deel van het dieet van uw hamster uit hard voedsel bestaat. De groei van de tanden blijft hun hele leven doorgaan, het is daarom belangrijk dat je hamster doormiddel van veel knagen op  knaagmateriaal zijn tanden slijt. Controleer daarom regelmatig of de tanden van uw hamster gezond zijn.
Waar je  op moet letten wanneer je de tanden van uw hamster controleert, is de lengte en de vorm. Als één van de onder- of boventanden korter is dan de tand ernaast, kan het zijn dat de tand is afgebroken. Gezonde tanden hebben ongeveer dezelfde lengte als de tanden ernaast (tenzij ze er beiden stomp uitzien, in dat geval kunnen ze beide zijn afgebroken). Let er ook op of de boventand niet de plaats van de ondertand inneemt (of andersom). Wanneer twee tanden sterk van elkaar verschillen in lengte kan het verstandig zijn om met je hamster naar de dierenarts te gaan. Dit kan namelijk voor je hamster erg pijnlijk kan zijn en het kan ervoor zorgen dat hij niet goed kan eten. Een andere symptoom dat je hamster een gebroken tand heeft is bloed/korstjes rond zijn mond.

Afgebroken tand
Te lange tanden
Veel mensen maken zich onnodig zorgen over de geelheid van de tanden van hun hamster. Jonge hamsters hebben witte tanden die donkerder worden naarmate ze ouder worden en zelfs behoorlijk geel kleuren wanneer ze volwassen zijn. Maakt u zich geen zorgen als u ziet dat de tanden van uw hamster niet zo wit zijn als die van jouw. Wanneer de tanden van een oudere hamster plotseling wit worden, kan dit zelfs duiden op een gezondheidsprobleem.

Mooi gebit

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *