Gezondheid

Knaagmateriaal

De tanden van een hamster groeien hun hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters. Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht.
Sommige hamsters knagen veel aan knaagmateriaal en andere helemaal niet. Het is  een kwestie van smaak, maar ook een kwestie van behoefte. Als een hamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer of andere knabbels, dan zal hij minder aan het knaagmateriaal gaan knagen. Het is wel goed om altijd knaagmateriaal aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben. Er zijn veel verschillende soorten knaagmateriaal. Het meest geschikt is knaaghout in de vorm van wilg, linde en hazelnoot. Gebruik geen kalkstenen of knaagstenen gemaakt van kalk. Deze bevatten te veel calcium en zouten wat de nieren belast. Er zijn echter wel gezonde knaagstenen zijn verkrijgbaar in de vorm van maïs stenen. Uiteraard geef ik mijn hamster zelf ook knaag materiaal. Ik zal met jullie laten zien welk knaag materiaal ik mijn hamstertje geef.
Dennenappels
Ik leg dennenappels in het verblijf. Hamsters kunnen hier lekker aan knagen en het ziet er ook nog eens super gezellig uit! Zo nu en dan stop ik wat lekkere snacks in de dennenappels, zodat mijn hamstertje een beetje moeite moet doen voor zijn lekkers. Dit gaat verveling tegen.
Let op! Ik gebruik geen dennenappels die ik gevonden heb in het bos. Ik heb mijn dennenappels gekocht in een dierenwinkel. Deze zijn helemaal ontsmet.
Wilgenbal
Ik gebruik deze wilgenbal zowel als speeltje en als knaag materiaal. Ik stop er een paar meelwormen in en leg het in het verblijf. Nu moet mijn hamstertje het balletje rollen om de wormen eruit te halen of het balletje kapot knagen.
Wheemzees
Wheemzees zijn oorspronkelijk honden kauw snacks, maar worden steeds meer gebruikt voor hamsters. Het is goed voor het sluiten van de tanden en hamstertjes zijn er dol op! De snacks zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en zijn licht verteerbaar, glutenvrij en vegetarisch.
Let op! Geef wheemzees met mate!
Houten knabbel
Deze houten knabbel rol is speelgoed, knaag materiaal en een snack in één. Deze snacks is speciaal ontwikkeld voor de alles etende knaagdieren, met veel eiwitrijke meelwormen. Je hamster moet goed en hard knagen wil hij de snack op kunnen eten.
Stro speelgoed
Stro speeltjes zijn speeltje waar je hamster mee kan spelen en aan kan knabbelen.
Gedroogd knabbel hout
Ik gebruik ook vers gesneden en gedroogd knabbel hout. Het knabbelhout is afkomstig uit de wilg, noten en fruitboom.

Sommige hamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een knaagdier geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Houten verblijf accessoires
Hout is goed voor de knaag behoeften van je hamster. Dus alle houten huisjes, wilgen bruggetjes en andere houten accessoires helpen daar in mee. Ik gebruik heel veel hout in mijn hamsterverblijf.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *