Gedrag

Stereotype gedrag

Iedereen is bekend met stereotype gedrag van hamsters. Helaas begrijpen veel hamstereigenaren niet waarom hun hamster dit gedrag vertoont. Ieder  stereotype gedrag is de oorzaak van een onderliggend probleem voor de hamster. Veelal is de grootte of de inrichting van het verblijf de oorzaak van het probleem.

Wat word er bedoeld met stereotype gedrag?
Als ik het heb over stereotype gedrag heb ik het vooral over het volgenden:
  • Tralieknagen;
  • Likken aan het verblijf;
  • Klimmen in de tralies;
  • Extreem kapot knagen van spullen;
  • Obsessief aandacht vragen;
  • Obsessief rennen in het loopwiel/de loop schijf.
Sommige mensen zijn van mening dat stereotype gedrag gewoon bij de hamster hoort of dat de hamster dit leuk vindt om te doen. Zo krijg je misvattingen zoals dat hamsters dol zijn op klimmen, terwijl ze van nature helemaal geen klim dieren zijn. Hamsters zien namelijk geen diepte en laten zich gewoon vallen als ze boven in de kooi aan de tralies hangen, levensgevaarlijk!

Het is dus taak om als hamstereigenaar stereotype gedrag goed in de gaten te houden en te herkennen.  Dit is hoe een hamster jou vertelt dat er iets mis is. Dit kan meestal opgelost worden door verandering van inrichting als je verblijf aan de minimum maat voldoet. Mocht dat echt niet helpen is je hamster waarschijnlijk toe aan een verblijf dat nog een maatje groter is, of aan een andere inrichting.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *