Algemeen

Hamsters samen houden

Je wilt een hamster, maar kun je ook meerdere hamsters samen houden? Hoe zit dit nu?

Er worden over het algemeen vier soorten dwerghamsters in gevangenschap gehouden:

  1. de Russische dwerghamster,
  2. de Campbelli dwerghamster, 
  3. de Roborovski dwerghamster,
  4. de Chinese dwerghamster.
De eerste drie soorten zijn kortstaart dwerghamsters. De Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster. Naast de dwerghamsters heb je ook de Syrische hamster. Veel hamsters leven in de natuur solitair. Dit betekent dat ze alleen leven en alleen op zoek zijn naar elkaar als het paartijd is.

Als je verschillende mensen naar hun ervaring vraagt zul je merken dat ze verschillende ervaringen hebben. Zo houdt de één zijn dwerghamsters in groepen en de ander juist solitair. Er bestaat geen éénduidige regel wat het beste is. Daarom zet ik alles hieronder op een rijtje zoals ik er tegenaan kijk.

De Russische dwerghamster
Rusjes zijn niet 100% solitaire dieren maar dan hebben we het over de Russische dwerghamster in de natuur in het wild. Ze leven semi-solitair in het wild, ze leven daar in koppels in een gebied op een oppervlakte van 1000 m2.

In gevangenschap is het houden van meerdere rusjes (man/man of vrouw/vrouw) in één bak niet verstandig. Wel kunnen Russische dwerg hamsters in koppeltjes gehouden worden (man/vrouw).

De Campbelli dwerghamster
De Campbelli dwerghamster is in verte familie van de Russische dwerghamsters. Campbelli’s kun je juist wel in groepen fokken. Ik heb niet vaak meegemaakt dat een vrouwtje haar jongen gaat verjagen en wanneer er een nieuw nestje geboren wordt, gaat dit meestal gewoon goed.

Maar vechten ze nooit? Jawel, ze vechten zeker wel om hiërarchie te bepalen maar dit gaat meestal op een wat zachtere manier dan bij andere kortstaart dwerghamsters. Maar ook hier geldt dat het mis kan gaan.

De Roborovski dwerghamster
De Roborovski dwerghamster kan zowel koppelgewijs als groepsgewijs gehouden, maar dit gaat toch regelmatig fout. Je kunt ze naar mijn mening het beste solitair houden.

Wanneer je er niet mee wilt fokken is het aan te raden om er eerst goed bij stil te staan hoeveel Roborovski’s je gaat nemen. Wil je geen risico’s nemen, dan kun je het beste één Roborovski nemen. Je kunt ook twee of meer van het zelfde geslacht nemen maar houd er rekening mee dat ze kunnen gaan vechten en eventueel zelfs met een dodelijke afloop.

De Chinese dwerghamster
De Chinese dwerghamsters leven in de natuur solitair. Deze dwerghamsters mogen alleen bij elkaar gezet worden als je ermee wil fokken en op het moment dat het paartijd is. Er zijn fokkers die ze nu koppelgewijs fokken. Maar wil je een Chinese dwerghamster als huisdier houden, kan je het beste er één nemen.

De Syrische hamster
De Syrische hamster is een echte solitair dier. Hij wenst absoluut geen gezelschap. Het is absoluut niet te adviseren om twee of meer Syrische hamsters samen te houden. Op jonge leeftijd gaat het wel goed. Daarom zie je in de dierenwinkel dat ze wel bij elkaar zitten. Maar op het moment dat ze in de pubertijd komen, dan kan het elk moment mis gaan. Dan dulden ze elkaar niet en gaan ze vechten.

Conclusie
Zoals je hierboven kunt lezen is het mogelijk om sommige hamster soorten van hetzelfde geslacht samen te houden, maar dat dit niet zonder risico’s is en dat het mogelijk fout kan gaan met een eventuele dodelijke afloop. Denk daarom twee keer na indien u overgaat tot het aanschaffen van twee of meer hamsters!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *