Huisvesting

Nest materiaal

Nest materiaal is een van de belangrijkste benodigdheden voor een hamster. Dit heeft een hamster nodig om een lekker warm nestje van te maken waar hij zich in kan terugtrekken. In deze blog bespreek ik met jullie verschillende soorten nest materiaal.
Let op! Gebruik hier geen hamsterwatten voor deze zijn gevaarlijk.
Hennep
Hennepvezel biedt bescherming tegen tocht en geeft warmte. Door de unieke eigenschappen van hennep vezel blijft het nest langer droog en vrij van luchtjes, dit is ideaal voor hamsters die hun huisje gebruiken als toilet. Hennep is identiek aan de materialen die dieren in de vrije natuur gebruiken voor het bouwen van een nest.

Geen hennep niet in te grote hoeveelheden. Het lijkt weinig maar je hamster pluist het helemaal uit tot één enorme bal.

Mos
Je kunt ook mos gebruiken als nestmateriaal. Het is lekker zacht en natuurlijk materiaal. Je kunt het los geven aan je hamstertje, hij weet wel wat hij ermee moet doen. Let wel op welk mos je koopt, er mogen geen meststoffen in zitten. Je kunt het mos ook op een plateau leggen of op een dakje van een huisje. Op die manier krijgt het verblijf een natuurlijke uitstraling.

WC papier
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen.

Keukenpapier is ook een leuk alternatief.

Wc-papier is een leuk en goedkoop nest materiaal.

Rietnest
Riet nestjes zijn kant en klare nestjes van riet. Je hebt ze in verschillende soorten maten. Ze zijn erg leuk, omdat Hamsters er nog lekker aan kunnen knabbelen en een nestje bouwen.

Exotic kokos
Exotic Kokos is een natuurlijk nestmateriaal voor hamsters. Het is gemaakt van echte kokos! Exotic Kokos als natuurlijke nestmateriaal geeft een hele natuurlijke uitstraling aan het knaagdierverblijf. Daarnaast is het nestmateriaal stofvrij en neemt het snel en makkelijk vocht op. Het schimmelt niet.

Exotic N colours
Zeer zacht en veilig nestmateriaal gemaakt van cellulose, viscose en uitgeperst katoenzaad. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals groen, blauw, geel, roze en in een mix. Het heeft een goede vochtopname en in stofvrij! Ik vind het heel fijn Nestmateriaal oom te gebruiken.

Kapok
Over kapok is veel ophef de laatste tijd. Er zijn mensen die dit zien als niet veilig, omdat het lijkt op hamster watten. Echter is kapok veel fijner dan hamster watten. De meningen zijn er erg over verdeeld. Ik zal uitleggen wat het kapok is en zo kun je zelf bepalen of je het gebruikt of niet.

Kapok is een vrucht met hele zachte vezels. De inhoud is gevuld met zachte vezel en kleine zaadjes. De zachte vezels worden door de dieren gebruik als nestmateriaal. Het is heerlijk zacht en in de winter lekker warm. De hamstertjes zijn er dol op. Voor Russische Dwerghamstertjes moet je de kapok vrucht wel eerst open maken. De vrucht is meestal goed gesloten en lastig op en te krijgen voor de dieren. Als je de kapok opent voor de hamsters leg dan de helft van de kapok in het verblijf. De inhoud lijkt klein, maar het is in werkelijkheid heel veel.

Nogmaals als je het  niet vertrouwd dan gebruik je het niet. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. We willen allemaal het beste voor onze kleine vriendjes.

Ik gebruik voor mijn hamstertje hennep en wc papier als nest materiaal. Hij maakt er de mooiste bouwwerken van.

705 Comments