Gezondheid

Diabetes

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de suikers uit voeding niet (voldoende) kan opnemen, gebruiken en opslaan. Het resultaat hiervan is een verhoogde suikerwaarde in het bloed.

Als je het vermoeden hebt dat je dwerghamster diabetes heeft, neem dan ten alle tijden contact op met de dierenarts.

Wat is diabetes?
Diabetes is een aandoening waarbij het glucosegehalte in het bloed te hoog is. Glucose is de voornaamste energiebron van de lichaamscellen. De cellen verbranden de glucose en hebben dit nodig om goed te functioneren. Cellen kunnen glucose opnemen met behulp van insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier en wordt evenals glucose via het bloed vervoerd. Wanneer er geen of onvoldoende insuline wordt aangemaakt, komt glucose niet in de cellen terecht en wordt het niet verbrand. Daardoor stijgt het niveau van glucose in het bloed.

Diabetes wordt daarom suikerziekte genoemd: een stijging van suiker in het bloed. Suikerziekte wordt niet zo genoemd omdat suiker de oorzaak van de ziekte is.

De symptomen van diabetes
 • Veel drinken
 • Veel urine
 • Snel gewichtsverlies
 • Gele nagels
Veel drinken en plassen
Veel drinken en plassen is wat je in de meeste gevallen ziet. Een van de eerste tekenen van diabetes is veel plassen. Je kunt bijvoorbeeld opmerken dat de plashoek voortdurend nat is. Hamsters produceren ongeveer 7 ml urine per dag. Een Dwerghamster met zware diabetes kan tot wel 75 ml per dag uitplassen. Dit gaat ook gepaard met grote hoeveelheden drinken en je zal het drinkwater waarschijnlijk vaker moeten bijvullen. Dit kan een teken zijn dat je dwerghamster diabetes heeft. Overigens hoeft veel drinken en plassen niet altijd op diabetes te wijzen, het kan ook duiden op een probleem met de nieren.

Dieren met diabetes zullen ook meer eten. Bij hamsters kan het soms lastig zijn dit op te merken, omdat “gezonde” hamsters ook eten hamsteren.

Gewichtsverlies
Hou het gewicht in de gaten. Hamsters met diabetes, ondanks meer eten en drinken dan normaal, zullen snel afvallen. Weeg je dwerghamster eenmaal per dag als je vermoedt dat deze diabetes heeft. Als het in korte tijd 10% of meer van zijn lichaamsgewicht heeft verloren, kan dat op diabetes wijzen. Het is hierbij wel belangrijk dat je weet dat bijvoorbeeld de Russische Dwerghamster in de winter van nature gewicht verliezen.

Gele nagels
Kijk goed naar de  nagels van je hamster. Dikke gele nagels zijn relatief makkelijk te zien en is vaak een teken van diabetes.

 

Het is erg lastig om diabetes te ontdekken door middel van 1 symptoom. Ieder van deze symptomen kunnen ook voorkomen bij “gezonde” hamsters. Vertrouw niet op één symptoom, maar op alle symptomen bij elkaar.

Diabetes testen
Een manier om diabetes aan te tonen is om de urine te testen op glucose niveau. Er hoort geen glucose in de urine te zitten. Bij de apotheek kan je teststrips voor urine-analyse kopen. Er zijn verschillende teststrips te koop waarbij sommige strips slechts 10 seconden in urine gehouden moeten worden. Ook de snelheid van verkleuren is afhankelijk van de soort teststrip.

Je zet een hamster in een schoon transportkooitje en wacht tot hij geplast heeft. Het duurt meestal niet langer dan 20 minuten voor een hamster met diabetes om te plassen. Wanneer de plas schoon is en geen poepjes of voedsel bevat, kan je dit met een suikerstrip testen. Let op dat poepjes en voedselsporen in urine valse testresultaten kunnen geven. Dat is de reden om alleen schone urine te testen. Ook angst kan leiden tot een wat hoger glucose gehalte in urine. Bij vermoeden van diabetes kan je het beste daarom twee keer testen. Zodat je zeker bent van de testuitslag.

Wanneer je met een suikerstrip een positieve testuitslag hebt, kan dit inhouden dat de hamster diabetes heeft. Maar dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Er zijn ook andere aandoeningen waardoor er meer glucose in de urine voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld een nieraandoening of nierinfectie zijn.

Mijn hamster heeft diabetes, wat nu?
Diabetes kan bij hamsters niet genezen of met insuline behandeld worden. Het beste is om een schraal dieet te geven en derhalve de hoeveelheid koolhydraten en vetten te reduceren. Het dieet moet zodanig aangepast worden dat het meer vezels en proteïnen bevat en minder vet. Vezels zijn belangrijk omdat dit de opname van suiker vertraagt en zodoende is er minder behoefte aan insuline. Het heeft daarom een positief effect op de glucosespiegel.
Schakel over naar een voeding met weinig suiker, een voorbeeld hiervan is de BunnyNature DwerghamsterDroom Expert (ook geschikt voor diabetes gevoelige dwerghamsters).  Er is geen speciale diabetische voeding voor dwerghamsters met diabetes. De voeding die op dit moment wordt gebruikt is aangepaste degoe en chinchillavoeding, maar die is veel te karig voor een dwerghamster en hierdoor absoluut niet geschikt.
Wat je nog meer als extra kunt geven zijn tarwekiemen, gedroogd meergranen brood, volkoren pasta, bruine rijst en wheetabix.

Het dieet moet niet te veel zonnebloempitten, pompoenpitten of noten bevatten. Dit is namelijk het voer waar veel vet in zit. En ook niet te veel Johannesbrood. Hierin zit veel koolhydraten waarvan veel suikers. Bij noten zijn amandelen de beste keuze. In amandelen zit namelijk veel magnesium en dit is een mineraal dat betrokken is bij de bloedsuikerbeheer. Dit kan een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Wat je absoluut niet moet geven zijn: hamstersnoepjes, hamsterknaagstaven, etenswaren waar suiker in zit, kokos, rozijnen, maïs en geen (gedroogd) fruit.

Tevens moet je de hamster met diabetes zoveel mogelijk laten bewegen. Ook al heeft de hamster niet voldoende energie, het is toch het beste om hem even te laten lopen. Let er wel op dat het niet teveel wordt en stop dus tijdig. De hamster moet voldoende rust krijgen.

Hamsters met diabetes Hebben meer vocht nodig, er Moet dus altijd voldoende water aanwezig zijn. Dit om uitdroging te voorkomen.

5 Comments

 • Felicitas

  Indihome Jakarta Timur saat ini datang dengan pelayanan pasang jaringan Indihome lewat cara
  online, anda tidak butuh hadir ke kantor indihome buat lakukan register penempatan indihome.
  Ini sebagai wujud pelayanan digital paling depan dari Indihome Jakarta
  Timur untuk mempermudah warga Jakarta Timur yang
  pengin nikmati jaringan internet cepat indihome. Dengan memakai Tehnologi Fiber Optik, kami menjajakan beberapa
  service paket internet seperti Singgel Play, Dual Play juga Triple Play.
  Diluar itu kami menjajakan sejumlah Add On Favorit buat anda rasakan dengan keluarga.

 • suspension cannage chambre

  I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a
  blog that’s equally educative and entertaining,
  and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this during my
  search for something concerning this.

 • sink drain pipe size

  Indihome Jakarta Timur saat ini datang dengan service pasang jaringan Indihome lewat cara online,
  anda tidak perlu ada ke kantor indihome untuk lakukan register penempatan indihome.
  Ini sebagai wujud pelayanan digital paling depan dari Indihome Jakarta Timur untuk membantu orang
  Jakarta Timur yang mau nikmati jaringan internet cepat indihome.
  Dengan memakai Tehnologi Fiber Optik, kami menjajakan sejumlah pelayanan paket internet
  seperti Singgel Play, Dual Play serta Triple Play. Terkecuali itu kami menjajakan beberapa Add On Favorit buat
  anda cicipi dengan keluarga.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *