Algemeen

Hamster tam maken

Een hamster tam maken, is een leuk en soms uitdagend proces. Vertrouwen en geduld spelen een grote rol bij het tam maken van uw hamster. Niet alle hamsters zijn even snel handtam. Daarom wat tips en trucks over het tam maken van jouw hamster!

Stap 1
Stap 1 in het tam makings proces is een goed ingericht hamster verblijf. Plaats de hamster rustig in zijn nieuwe hamsterkooi. Je zou eventueel aan de dierenwinkel of fokker oud nest materiaal kunnen vragen zodat zijn vertrouwde geur aanwezig is in zijn nieuwe verblijf. Dit kan je hamster meer op zijn gemak stellen in zijn nieuwe verblijf.
Wat erg belangrijk is is dat je je hamster de tijd geeft om aan zijn nieuwe verblijf te wennen. Haal hem dus de eerste paar dagen niet uit zijn verblijf. Wat je wel kan doen is naar het verblijf gaan zitten en tegen je hamster praten, zo leert hij jouw stem kennen. Dwerg hamster kunnen niet goed zien dus jouw stem herkennen is een belangrijke stap in het proces.

Stap 2
Als je hamster gewend is aan zijn nieuwe omgeving is het tijd voor stap 2.
Voordat je aan de gang gaat met je hamster moet je eerst goed je handen wassen. Was ze met zeep, maar zorg dat je goed na spoelt met water!

Stap 3
Benader een hamster nooit van boven, dit wordt namelijk als een dreiging ervaren. Zorg ook dat je hamster altijd wakker is wanneer je hem probeert op te pakken, anders kan hij erg schrikken en zal hij direct in de verdediging gaan!
Leg je hand voorzichtig in het verblijf, ritsel een beetje in de bodembedekking en praat tegen je hamstertje. Zo kondig je aan dat je er bent.

Stap 4
Je kunt de aandacht van je hamster trekken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Zodra je hamster op je handen gaat zitten, houd hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.
Als jij je hamster regelmatig voer uit de hand geeft dan zal hij steeds beter aan je hand wennen en deze als positief gaan beschouwen

Stap 5
Als je hamster gewend is om op je hand te zitten kun je hem voorzichtig uit zijn verblijf halen. Houd je hamster nooit helemaal klem. Daar houden ze niet van. Dat geeft ze het idee dat ze opgesloten zitten en dan zullen ze zich door middel van bijten proberen te bevrijden. Je hamster tegen je aan houden is wel een goede manier. Zo heb je ze goed onder controle en wennen ze meteen aan jouw geur. Een dwerg hamster ziet geen diepte. Dus als je hem op je handen hebt pas dan goed op, want hij loopt zo van je hand af en kan zich hierdoor bezeren.
Tip: Vind je het nou te spannend om je hamstertje met je handen op te pakken kun je er ook voor kiezen dit met handschoenen aan te doen of je hamster te leren in een bakje te lopen zodat je hem op die manier uit zijn verblijf kan halen.
Stap 6
Tijdens het tam maken van je hamster zijn vertrouwen en geduld het belangrijkst. Straal rust en zekerheid uit en doe vooral niet paniekerig! Het tam maken van je hamster gaat niet altijd even snel. Laat je hamster het tempo bepalen, want anders is de kans groot dat het vertouwen er niet komt.
Hamsters oriƫnteren zich mede door heel zachtjes met hun tanden hun omgeving af te tasten. Dit kan overkomen als bijten, maar dit is niet het geval. Probeer daarom rustig te blijven wanneer jouw hamster een klein beetje aan je hand gaat knagen.

2 Comments

  • Maren

    Hey!

    Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan wat je hier hebt geschreven, en mijn hamster komt nu al enthousiast naar mijn hand gelopen als ik hem daarin wat eten aanbied. Maar zodra het eten op is, zoekt hij naar meer en begint hij mij echt hard te bijten! Als ik mijn hand zonder eten of snack in zijn hok leg, sprint hij er naar toe en begint te snuffelen, maar al snel begint hij me overal te bijten… Ik heb de indruk dat mijn hamster niet bang is van mij, maar hoe kan ik het bijten afleren?

    –Maren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *