Huisvesting

Koel de zomer door

Hamsters voelen zich het beste bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 24 °C. Als het warmer is dan dat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster koel blijft. Hamsters kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, en daarom moet je er zelf voor zorgen dat je huisdier gelukkig en comfortabel blijft als het heet weer is. Hieronder een aantal tips.
Let op oververhitting
Hamsters zijn erg gevoelig voor warmte en kunnen gemakkelijk oververhit raken. Let op de volgende symptomen van een hitteberoerte:
  • Hijgen
  • Felrode tong
  • Kwijlen
  • Depressiviteit
  • Zwakte
  • Zich niet bewegen
  • Stuiptrekkingen
Plaats het verblijf in een koel deel van het huis
Zet het verblijf van je hamster niet in direct zonlicht. Op hete dagen zorg je ervoor dat het verblijf niet blootgesteld wordt aan de zon die door de ramen schijnt. Hamsters en andere kleine dieren kunnen door de zon gemakkelijk een hitteberoerte krijgen.
Gebruik koud water
Een gemakkelijke manier om je hamster koel te houden is om hem koel water te geven. Hamsters kunnen snel uitgedroogd raken, en het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster altijd vers en schoon water tot zijn beschikking heeft. Je kunt een ijsklontje in het drinkflesje of drinkbankje van je hamster doen. Zo blijft het water langer koud.
Bevries badzand
Hamsters nemen graag een bad in zand. Je kunt je hamster op een koel bad trakteren door zijn badzand in te vriezen. Doe een beker badzand in een hersluitbare plastic zak. Leg de zak enkele uren in de vriezer, haal het zand uit de zak en vul je hamster zandbad hiermee. Leg een tweede zak in de vriezer zodat je deze twee kan afwisselen, zo blijft het zand lekker koel.
Huisjes
Er zijn verschillende huisjes op de markt die je hamster helpen om koel te blijven. Neem bijvoorbeeld de terracotta huisjes en de keramiek huisjes deze blijven heerlijk voel tijdens ze warme dagen.
Koelsteen Graniet
De koelsteen blijft koel en geeft de hele dag door verkoeling aan je hamster. De steen hoeft niet in de koelkast, deze blijft van zichzelf lekker fris, maar niet te koud. Hamsters zullen de koelsteen tijdens warme dagen erg op prijs stellen!
Icepod
De Icepod is ideaal voor warme dagen. Het je hamster heerlijke verkoeling geven wanneer hij het te warm heeft. Je hamster zal tijdens warme dagen lekker op de Icepod gaan liggen. De Icepod heeft een diameter van 21 cm en is gemaakt van een stevig materiaal en blijft urenlang koel.
Leg de Icepod 3 a 4 uur in de vriezer en hij is klaar voor gebruik.
Trixie huisje Gunnar
De Gunnar is een bijzonder huis! Het inwendige vak maakt het plaatsen van koelpacks in de zomer. Het platte dak geeft extra zitruimte en is open te klappen om even binnen te kijken.
Stenen
Wat je ook kunt doen is een steen in de vriezer of koeling leggen en als deze koel genoeg is in het verblijf leggen, dit blijft ook lang koelte afgeven. Je hamster kan hier lekker tegen aan liggen.
Ventilatie
Wat erg belangrijk is is ventilatie. Vooral als je een aquarium of terrarium hebt is het belangrijk dat je zorgt voor goede ventilatie en dat het niet te warm word in het verblijf. Je kunt de temperatuur in het verblijf in de gaten houden door een temperatuurmeter in het verblijf te hangen. Let wel op dat je hamster niet op de tocht komt te staan. Dit kan lijden tot verkoudheid. Een verkoudheid herken je bij je hamster aan: niezen, een loopneus, gewichtsverlies en een tranend oog. Mogelijk haalt hij ook piepend of fluitend adem. Verkoudheid wordt veroorzaakt door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving. Een koudje hoeft voor ons mensen niet erg te zijn, maar mag bij een zieke hamster niet worden onderschat. Breng een bezoek aan de dierenarts om te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een longontsteking
Budget
Er zijn ook budget mogelijkheden om je hamster koel te houden bij warm weer. neem bijvoorbeeld een zak ijs een terracotta pot en een porseleinen bord. Hier kan je een verkoelend plekje mee creëren zoals op de afbeelding hiernaast.

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *