Voeding

Hamstervoer

Een dwerg hamster is een energiek beestje met een hoge stofwisseling. Het is daarom van belang dat hij alle voedingsstoffen die hij nodig heeft uit zijn voer kan halen. Denk hierbij aan: Koolhydraten, Eiwitten, Vetten.
Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten zitten voornamelijk in graanproducten, maar ook in producten zoals pasta, rijst, brood en aardappelen. Koolhydraten zijn in te delen op twee manieren:

 • enkelvoudig of meervoudig
 • Verteerbaar of onverteerbaar
Enkelvoudige koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten worden vaak kortweg suikers genoemd. Ze bestaan uit één of twee moleculen. Ze komen van nature voor in fruit (fructose) en melk (lactose). De suiker die we toevoegen aan voedingsmiddelen halen we uit suikerbieten of suikerriet. De scheikundige benaming hiervoor is sucrose of sacharose. Sucrose bestaat uit twee moleculen: glucose en fructose.
Meervoudige koolhydraten
De meervoudige koolhydraten, ook wel complexe koolhydraten genoemd, zijn ketens van enkelvoudige koolhydraten (glucosemoleculen). Naargelang het aantal moleculen spreekt men van oligosachariden (3 – 9 moleculen) of polysachariden (meer dan 9 moleculen). Ze komen voor in granen (brood, rijst, deegwaren,…), aardappelen, peulvruchten en groenten en smaken niet zoet. Meervoudige koolhydraten kunnen verder onderverdeeld worden in verteerbare koolhydraten of zetmeel en niet-verteerbare koolhydraten of voedingsvezels. Deze komen enkel voor in planten. In de lever en spierweefsel van dieren komt het meervoudig koolhydraat glycogeen voor.
Verteerbare koolhydraten
Verteerbare koolhydraten worden opgenomen door het lichaam. Hierdoor kunnen zij het lichaam voorzien van energie. Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten zijn allen voorbeelden van verteerbare koolhydraten.
Onverteerbare koolhydraten
In tegenstelling tot verteerbare koolhydraten, worden niet- verteerbare koolhydraten niet opgenomen door het lichaam. Toch hebben deze koolhydraten een belangrijke functie in het lichaam. Zij zorgen er namelijk voor dat de darm en spijsvertering op gang blijft. Niet- verteerbare koolhydraten staan ook wel bekend als voedingsvezels

Als het lichaam veel koolhydraten en vetten binnenkrijgt, dan gaat het lichaam de energie uit de koolhydraten halen en de vetten in het lichaam opslaan. Dit zorgt met de tijd voor een toename van het lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk dat de voeding van hamsters uitgebalanceerd is.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk. Het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit het eten komen. Deze aminozuren heten essentiële aminozuren. Een ander woord voor eiwit is proteïne.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten.

Vetten

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide.

Functie van vetten in het lichaam:

 • Leveren van energie
 • Transport van in vet oplosbare stoffen (vitaminen, mineralen etc)
 • Vet is een grondstof voor de bouwstenen van celmembranen, hormonen en prostaglandines
 • Vet geeft een verzadigingsgevoel dat langer aanhoud dan suiker

Onderscheid in voer

Er word in het voer onderscheid gemaakt in leeftijd. Jongere hamsters hebben bijvoorbeeld meer vetten nodig waar oudere hamsters meer baat hebben bij extra vezels. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar de samenstelling van het voer dat je koopt. Niet alleen leeftijd word er onderscheid gemaakt in leeftijd van je hamstertje, maar ook in soort. Je kan je misschien wel voorstellen dat een Syrische hamster ander voer nodig heeft dan een dwerghamster. Een dwerghamster heeft echt dwerghamster voer nodig dit is een kleiner dan het voer voor een Syrische hamster. 
Jonge dwerghamsters
Jonge dwerghamstertjes hebben kleine wangzakken en hebben meer baad bij klein korrelig voer. Neem bijvoorbeeld versele-laga Mini Hamster Nature, maar onder andere ook Bunny Nature DwerghamsterDroom Expert deze hebben hele kleine korreltjes, zaadjes ect.
Volwassen dwerghamster
Als we het hebben over een volwassen hamster hebben we het over een hamster met een leeftijd tussen de twaalf weken en anderhalf jaar. In principe kun je qua voer voor volwassen hamstertjes alle kanten op. Ik gebruik voor mijn hamstertje Bunny Nature HamsterDroom Expert, maar je hebt ook andere merken bijvoorbeeld Vitakraft Menu Vital Dwerghamster.
Bunny Nature DwerghamsterDroom Expert is hoog kwaliteit voer. De makers hebben zich echt verdiept in wat hamstertje in het wild eten en hebben hier een mooie samenstelling van gemaakt. Ook is de voeding zeer geschikt voor dieren die gevoelig zijn voor diabetes. DwerghamsterDroom Expert is geen goedkoop voer, maar Je krijgt wat mij betreft wel waar voor je geld.
Samenstelling van Bunny Nature Dwerghamsterdroom Expert:
Plata gierst, canariezaad, erwtenvlokken, quinoazaden (6%), gerst, taugébonen (5%), amarant gepoft (5%), gerstevlokken, haverpitten, zilvergierst, perilla zaden (3%), rode gierst, wortels, lijnzaad (2%), graszaad, pastinaken, paardebloembladeren, luzerne, meelwormen (1%), duizendblad, smalle weegbree, sesam (1%), calciumcarbonaat, rode biet, goudsbloembloesem, camillebloesems, rozenbloesems, zemelen van tarwegriesmeel (gierst 24%)
Ruw proteïne 15,5% · Ruwe oliën en vetten 6,5% · Ruwe celstof 7% · As 5,5% · Calcium 0,5% · Fosfor 0,4%, Vit. A 6.500 IE ∙ Vit. D3 520 IE ∙ Vit. E / alle rac-alpha-tocoferylacetaat 58,5 mg ∙ Koper als koper(II)-sulfaat, pentahydraat 3,4 mg ∙ Jodium als calciumjodaat, hexahydraat 0,5 mg ∙ IJzer als ijzer(II)sulfaat, monohydraat 32,5 mg ∙ Zink als zinkoxide 42,3 mg ∙ Mangaan als mangaan(II)-oxide 22,8 mg ∙ Seleen als natriumseleniet 0,1 mg
Een goedkoper, maar goed alternatief is Vitakraft Menu Vital Dwerghamster.
Vitakraft Menu Vital Dwerghamster is één van de oudste voeders voor dwerghamsters. Het voer bestaat al heel lang en kent een grote populariteit vanwege de kleinkorrelige structuur.

Samenstelling Vitakraft Menu Vital Dwerghamster:
Graan 67,8%, Zaden 9%, Groenten 6%, Noten 3%, schaaldieren, mineralen Ruw eiwit: 14% Vitamine A 6173 IU, Vitamine D3 637 IU Selenium 0,036 mg, jodium 0,01 mg Zink 4,80 mg, mangaan 3,36 mg, ijzer 10,20 mg

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bunny Nature  DwerghamsterDroom Expert. Deze heeft geen samengeperste brok en bevat onder andere ingrediënten die afkomstig zijn uit de oorspronkelijke habitat van de hamster, bijvoorbeeld verschillen soorten gierst. Daarnaast bevat de voeding VitalPlus Granivor. Dit is een speciale mix van vitaminen en sporenelementen, afgestemd op de behoeften van de dwerghamster. Quinoa, amarant en mungbonen leveren de benodigde energie en lijnzaad, sesam en meelwormen maken de voeding compleet. Ik ben zeer tevreden over deze mix en Harry vind het heerlijk.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bunny Nature  DwerghamsterDroom Expert. Deze heeft geen samengeperste brok en bevat onder andere ingrediënten die afkomstig zijn uit de oorspronkelijke habitat van de hamster, bijvoorbeeld verschillen soorten gierst. Daarnaast bevat de voeding VitalPlus Granivor. Dit is een speciale mix van vitaminen en sporenelementen, afgestemd op de behoeften van de dwerghamster. Quinoa, amarant en mungbonen leveren de benodigde energie en lijnzaad, sesam en meelwormen maken de voeding compleet. Ik ben zeer tevreden over deze mix en Harry vind het heerlijk.

Hoeveel voer heeft een dwerghamster nodig per dag?

Een Dwerghamster heeft gemiddeld tussen de 3 a 6 gram per dag nodig. Dit is dan wel hoogwaardige voeding waar alle voedingsstoffen inzitten en wat ze dus minimaal eten. Het is belangrijk om naar de voedingsanalyse van het hamstervoer te kijken en als richtlijn te gebruiken. Dit minimum geld alleen voor het droogvoer…. dus bloemen en eventuele kruiden vallen hierbuiten. Bloemen en kruiden behoren namelijk NIET tot het hoofdvoer van een dwerghamster. Geef je hamster niet te weinig eten. Hamsters hamsteren van naturen graag hun voer, als je ze weinig voer geeft ontneem je hen de kans om te hamsteren.
Tip: geef je hamster savonds eten. Hamster worden vaak snachts wakker en gaan dan op zoek naar eten.

8 Comments

 • moooi lighting meshmatics

  Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.

  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any points or suggestions?
  Many thanks

 • Ara

  Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and wonderful design.

 • emergency vet near me

  Vet Direct Pay is a unique feature not often offered by other pet insurance companies,
  like PetPlan or Embrace, unless you go to a vet hospital that is part
  of their network. Just like all, dog training it will just take persistence and
  patience however the hardest part will really be training you
  and the remainder of one’s family. Someone you know could know of a great used car for sale so speak
  to family and friends. You will have to do some research but if you know where to look then you could
  easily pick up a great bargain. However if
  you do find something that you like you will have to buy it there and then.
  Having treats and a lot of encouragement ready for when then do get will even speed up the process
  of you pet learning. That can save you money on allergy medicine and save
  you or a loved one a lot of discomfort. Educational games can encompass any number of game categories.
  Please enter an 11-digit phone number.

 • Office Chairs in Fort Lauderdale

  Enhance Your Workspace with Freedman’s Office Chairs in Fort Lauderdale

  **Experience Unmatched Comfort with Freedman’s
  Ergonomic Office Chairs**

  Freedman’s Office Furniture, situated at 515 E Las Olas Blvd Suite
  120, Fort Lauderdale, FL 33301, brings you a premium selection of
  ergonomic office chairs designed to elevate your comfort and productivity.

  Serving neighborhoods like Colee Hammock and Central Beach,
  Freedman’s is committed to providing top-notch seating solutions for your workplace.

  **Embracing Comfort and Style in Fort Lauderdale**

  Founded in 1911, Fort Lauderdale boasts a rich history and
  a population of 181,668 as of 2021. With 80,031 households, the city thrives as a hub of business and leisure.
  Connected by the bustling I-75 highway, Fort Lauderdale is a vibrant city known for its stunning beaches and diverse
  cultural scene.

  **Seating Solutions Tailored to Fort Lauderdale’s Dynamic Environment**

  Just like Fort Lauderdale’s varied landscape, Freedman’s ergonomic office chairs offer versatility and adaptability.

  Whether you’re working in the bustling streets of Central Fort Lauderdale or the serene neighborhoods of Beverly Heights, our chairs provide the perfect blend of support and style to complement your workspace.

  **Affordable Repairs and Climate-Adaptive Office Chairs**

  Freedman’s understands the importance of a comfortable
  workspace. That’s why we offer affordable repair services for our ergonomic office chairs in Fort
  Lauderdale. Crafted to withstand the city’s varying temperatures, our
  chairs ensure year-round comfort and support for all your
  professional endeavors.

  **Exploring Fort Lauderdale’s Unique Points of Interest**

  Discover the charm of Fort Lauderdale with these notable attractions:

  – **Anglin’s Fishing Pier:** A historic landmark offering
  scenic views and excellent fishing opportunities.

  – **Bonnet House Museum & Gardens:** Immerse yourself in art, history, and nature at this
  exquisite estate.
  – **Dr. Von D. Mizell-Eula Johnson State Park:** Explore mangrove
  swamps, beaches, and hiking trails in this coastal paradise.

  – **El Prado Park:** A serene green space
  perfect for picnics and outdoor relaxation.
  – **Esplanade Park:** Enjoy events and concerts
  in this lively park along the New River.

  **Why Choose Freedman’s for Your Office Furniture Needs in Fort Lauderdale**

  Opting for Freedman’s ergonomic office chairs means choosing unparalleled
  comfort, innovative design, and durability tailored to Fort Lauderdale’s dynamic environment.
  Upgrade your workspace with Freedman’s, where each chair
  represents the perfect balance of support, style, and functionality,
  ensuring a productive and comfortable workday in Fort Lauderdale.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *